משפטים הם תחום יסוד בחיינו. חוקים, הלכות ותקנות משפטיות קובעים עבורנו מה מותר ומה אסור, ובמסגרת איזו מערכת חוקים. עולם המשפט נוגע בכל תחום בחיינו: מוצרים ושירותים שאנו רוכשים, יחסים במשפחה ובינינו, לשון הרע, עבודה ועוד. בלעדיו, חברה מתוקנת אינה אפשרית.
לימודי משפטים מעניקים ידע, כלים ומיומנויות ייחודיים שאינם ניתנים להשגה במקומות אחרים: הבנה של מערכת המשפט בישראל, יכולת תגובה מהירה, כישורי משא ומתן וגישור, הבעה טובה בכתב ובעל פה. יתרונות אלו פותחים דלתות לתחומים רבים, כמו פוליטיקה, תקשורת, בילוש ועוד.
עורכי הדין הם הגשר בין המערכת המשפטית לחברה. הם מייצגים אזרחים בתביעות פליליות ואזרחיות, מייעצים להם בנוגע לזכויותיהם, ופועלים בשמירה על זכויותיהם. עבודתם אינה מתמצה רק ב"אקשן" כפי שמוצג בסרטים, אלא כוללת גם עבודה רבה של ניירת, חוזים, קריאה, ראיונות ועוד.
למי מתאימים לימודי משפטים?
לימודי משפטים מתאימים למי שמעוניין לעסוק בחוקים, להגן על זכויות, ולשמש כמתווך בין האזרחים למערכת המשפט. נדרשים שאפתנות, עניין רב בתחום, ונכונות להשקיע זמן רב בלימודים. כל התמחות בתחום המשפטים דורשת סט תכונות ייחודי, כמו כושר ביטוי גבוה לפרקליט פלילי, ריכוז גבוה לעורך דין פלילי, ויכולת עבודה עם אנשים לכל עורך דין.
לימודי משפטים הם לימודים תובעניים, אך עבור אלו שמעוניינים להשפיע על חיי החברה ולעשות צדק, הם עשויים להיות בחירה משמעותית ומספקת.
נושאי הלימוד במשפטים
תוכנית הלימודים בלימודי משפטים דומה במוסדות שונים. בשנה הראשונה, הסטודנטים לומדים קורסי יסוד כמו דיני נזיקין, דיני ראיות, דיני עונשין ודיני חוזים. בנוסף, הם לומדים קורסי מבוא למשפטים, ביניהם משפט פלילי, משפט ישראלי, משפט חוקתי ומשפט ציבורי.
בשנה השנייה ואילך, הסטודנטים ממשיכים ללמוד קורסי חובה, אך בכמות קטנה יותר. במקביל, הם בוחרים קורסי בחירה רבים ממגוון נושאים, ביניהם דיני חוזים, קניין רוחני, דיני חברות ועסקים ועוד. בשנים השלישית והרביעית של התואר, הסטודנטים נדרשים לכתוב עבודות סמינריוניות בנושא מחקרי בתחום המשפט.
אפשרויות תעסוקה ושכר
עם סיום לימודי משפטים, הבוגרים יכולים להמשיך לתואר שני, ללמוד פסיכולוגיה או להתחיל התמחות במשרד עורכי דין. לאחר מכן, הם נדרשים לעבור את בחינות הלשכה. לאחר שעברו בהצלחה את הבחינות, הבוגרים יכולים להתחיל לעבוד בתחום המשפטים במגוון תפקידים, ביניהם עורכי דין, משפטנים ויועצים משפטיים.
אפשרויות התעסוקה רבות ומגוונות. ניתן לעבוד במשרדי ממשלה, במשרד עורכי דין, כנוטריונים, כנציגים משפטיים של חברות או לפתוח עסק עצמאי בתחום עריכת דין וייעוץ משפטי.
חשוב לציין שניתן להיות משפטנים גם ללא השלמת התמחות ובחינות לשכה. משפטנים שסיימו תואר במשפטים אך לא עברו את התנאים הנדרשים להירשם בפנקס עורכי הדין, יכולים לעבוד כמרצים בחוג לימודי משפטים. לאחר צבירת ניסיון, ניתן להפוך לשופטים בבית המשפט. תפקידים נוספים מבוקשים בקרב בוגרי משפטים כוללים יועצים משפטיים ונציגים משפטיים של חברות עסקיות.
שכר: בוגרי משפטים מתחילים את תקופת הסטאז' שלהם עם משכורת ממוצעת של 6,000-7,000 ש"ח בחודש. לאחר הסטאז', שכרם קופץ משמעותית. השכר ההתחלתי הממוצע של עורכי דין הוא 11,149 ש"ח. מדד הביקוש לתחום המשפטים אצל מעסיקים הוא 6, כלומר ביקוש ממוצע.
המאמר נכתב בשיתוף אתר עורך דין פלילי – https://plili-law.co.il/